Geoekonomika a ideologie v období konce studené války - Salov, Filip; Lisa, Aleš, 1956-; Vymětal, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Práce se zabývá pojmem geoekonomiky, jeho významem, teorií a aplikací. Práce zkoumá geoekonomiku konce studené války se zaměřením na Spojené státy americké a Svaz sovětských socialistických republik, a jaký vliv na užití geoekonomiky měla geografie, ekonomie a ideologie zkoumaných aktérů. Práce se zaměřuje na rozdíly v užití geoekonomiky ze strany Spojených států a Sovětského svazu a na vzájemný vztah ideologie a geoekonomiky. V teoretické části práce vymezuje pojem geoekonomiky, shrnuje hlavní myšlenky geoekonomických děl vlivných autorů, charakterizuje ideologii a politiku Sovětského svazu a Spojených států a shrnuje jejich hospodářskou a geografickou situaci ve zkoumaném období. V praktické částí dochází k aplikaci informací z teoretické části na konkrétní případy užití geoekonomiky a jejích nástrojů.
Vedoucí práce: Aleš Lisa
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses