Push and pull faktory a jejich vliv na volbu destinace českých studentů v programu Erasmus+ - Přecechtěl, Filip (2022)
Bakalářská práce se zabývá tématem mezinárodní studentské mobility s konkrétním zaměřením na české studenty v programu Erasmus+ mezi lety 2015 až 2019. Cílem práce je analyzovat rozhodování českých studentů v programu Erasmus+. Hlavní výzkumnou otázkou bylo zjistit jaké push-pull faktory měly vliv na počet českých studentů v jednotlivých programových zemích a vedlejší výzkumnou otázkou, zda-li se tento vliv lišil mezi rokem 2015 a 2019. Práce využila k zodpovězení výzkumných otázek deskripci a dále vícenásobnou regresní analýzu s počtem českých studentů jako vysvětlovanou proměnnou a jednotlivými zvolenými push-pull faktory jako vysvětlujícími proměnnými. Práce došla k závěrům, že výše stipendia v dané zemi, umístění univerzit ve světovém žebříčku, existující společná hranice ČR s danou zemí a procento mezinárodních studentů v dané zemi ovlivňují počet českých studentů proudících do této země, přičemž pouze vyšší procento mezinárodních studentů v zemi snižuje počet českých studentů. Největší změny vlivu těchto proměnných mezi rokem 2015 a 2019 pak nastaly u existující hranice s ČR (kde se vliv snížil) a u výše stipendia pro danou zemi (kde se také vliv snížil).