Porovnání přístupu podnikatelských subjektů cestovního ruchu k veřejné podpoře a financování v Tyrolsku a Královehradeckém kraji - Kukolová, Kateřina (2022)
Cílem práce je zanalyzovat přístup podnikatelských subjektů v cestovním ruchu k financování a veřejné podpoře v odvětví a představit shodné a odlišné znaky v této problematice v destinacích Tyrolsko a Královéhradecký kraj. Zmíněná problematika je v práci vysvětlena a zkoumána z několika úhlů pohledu – ekonomického, legislativního, koncepčního a funkčního. Práce také představuje charakteristiku destinací, výkonnost cestovního ruchu na jejich území, fungování destinačního managementu a jeho orgány v destinacích a výsledky provedené ankety na téma legislativy a financování cestovního ruchu v České republice, které se účastnili odborníci působící v cestovním ruchu. Vyhodnocení dotazníku potvrzuje závěr, že je v České republice třeba vytvořit funkční legislativu cestovního ruchu, která v současné době chybí, a že je současné financování turismu v Královéhradeckém kraji nedostatečné. Výsledkem práce samotné je porovnání dat o velikosti a struktuře ekonomik, trhu cestovního ruchu, legislativy, politiky cestovního ruchu, systému financování cestovního ruchu a veřejné podpory.