Právo a etika vývoje a využití autonomních zbraní z pohledu vybraných mezinárodních organizací - Pážíková, Petra (2022)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat přístup několika vybraných mezinárodních organizací různého druhu a povahy, kterými jsou Organizace spojených národů, Severoatlantická aliance, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a Mezinárodní červený kříž, k problematice existence autonomních zbraňových systémů a nutnosti regulace či naprostého zákazu jejich vývoje či využití. Práce si klade za cíl komparovat přístupy těchto výše zmíněných organizací, upozornit na případné výrazné rozdíly v jejich přístupu a zmapovat možná, především právní, řešení problematiky vývoje a využití autonomních zbraní, pokud je tyto organizace navrhují. V neposlední řadě je ambicí práce také postihnout etický aspekt celé otázky, tedy zmapovat hlavní postoje k problematice vývoje potenciálně smrtících zbraní a zbraňových systémů, které nevyžadují a z podstaty věci přímo odmítají lidské ovládání a kontrolu.