Problematika ujgurské menšiny v ČLR - Štefanová, Dominika (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou perzekuce Ujgurů v Čínské lidové republice a pokouší se v rámci jednopřípadové kvalitativní studie zjistit, jaká základní lidská práva a svobody na základě čínských zákonů Čína na Ujgurech porušuje. Práce se nejdříve zabývá čínskými zákony z oblasti práce, náboženství a kultury, populační politiky a Ústavy ČLR. Poté analyzuje situaci v Sin-ťiang před a po nástupu Si Ťin-pchinga do funkce prezidenta. Poznatky z teoretické části jsou nakonec aplikovány na perzekuci Ujgurů, kdy porovnává jednotlivé články čínských zákonů s aktuální situací v Sin-ťiang.