Čínský sociální kreditový systém a jeho dopady - Tran, Thanh Thuy; Přikryl, Pavel; Kočí, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Tato práce se zabývá čínským systémem sociálního kreditu. Dále jsou analyzovány jeho socioekonomické dopady na čínskou ekonomiku a společnost. Hlavním cílem mé práce je zjistit, jak čínský sociální kreditový systém ovlivnil, respektive ještě ovlivní chování jednotlivců a firem v ČLR a jaké ekonomické a sociální dopady bude mít. Výzkumná otázka si klade za cíl prozkoumat dopady SCS na jednotlivé subjekty uvnitř a vně ČLR. Dílčím cílem práce je prozkoumat reakci mezinárodních organizací a západních zemí, a to především USA, EU, Amnesty International a Human Rights Watch. V první kapitole je charakterizován sociální kreditový systém a specifika jeho fungování. Druhá kapitola je věnována sociálním a ekonomickým dopadům systému, a to zejména se zaměřením na jednotlivce a podniky. Třetí kapitola se zabývá současnými problémy a nedostatky systému sociálního kreditu. Závěrečná kapitola je zaměřena především na reakci západních zemí a mezinárodních organizací na systém.
Vedoucí práce: Pavel Přikryl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses