Postavení žen v soudobém Afghánistánu - Ryšavá, Aneta (2022)
Bakalářská práce se zabývá problematikou práv a postavení žen v soudobém Afghánistánu. Cílem je zhodnotit vývoj těchto práv a především za pomoci komparace tří rozlišných časových celků zjistit, zda slouží Tálibánu islámské vyznání jako ospravedlňující prvek pro páchání přímého a strukturálního násilí na afghánských ženách. V teoretické části je čtenáři osvětlena teorie lidských práv, základy islámského náboženství a práva šarí'a, pojem gender a násilí v patriarchální společnosti a teorie násilí, v rámci níž norský profesor a spoluzakladatel oboru mírových studií Johan Galtung klasifikoval tři základní typy: přímé, strukturální a kulturní násilí. V empirické části je zkoumáno, jakým způsobem se jednotlivé typy promítají do chodu společnosti pod vládou Tálibánu, jak konkrétně se to dotýká žen a do jaké míry má na celou situaci vliv islám. Pro srovnání je jedna kapitola věnována období mezi lety 2001-2021, kdy Tálibán u moci nebyl, probíhala americká invaze a snahy o demokratizaci státu.