Vliv úrokové míry na ceny nemovitostí v České republice a Německu - Bednářová, Magdaléna (2022)
Bakalářská práce se zabývá vlivem úrokové míry na ceny nemovitostí v České republice a Německu. Cílem práce je vyhodnocení tohoto vlivu a jeho podpoření analýzou korelace stanovených kontrolních poptávkových determinantů. V první kapitole je teoreticky vymezený trh s bydlením, tržní subjekty spolu s nabídkovými a poptávkovými determinanty ovlivňující ceny nemovitostí. Dále je v této kapitole popsán vývoj cenového indexu nemovitostí českého a německého trhu a je charakterizována jejich současná podoba a historický vývoj. Druhá kapitola se zabývá úrokovou mírou a hypotečními úrokovými sazbami ČR a Německa. V poslední kapitole je analyzován vliv úrokových sazeb na cenový index nemovitostí HPI, který je podpořen analýzou dat kontrolních determinantů HDP, míry nezaměstnanosti a vývoje přirozené a migrační změny obyvatelstva.