Vliv úrokové míry na ceny nemovitostí v České republice a Německu - Bednářová, Magdaléna; Sankot, Ondřej, 1988-; Šváb, Patrik; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Bakalářská práce se zabývá vlivem úrokové míry na ceny nemovitostí v České republice a Německu. Cílem práce je vyhodnocení tohoto vlivu a jeho podpoření analýzou korelace stanovených kontrolních poptávkových determinantů. V první kapitole je teoreticky vymezený trh s bydlením, tržní subjekty spolu s nabídkovými a poptávkovými determinanty ovlivňující ceny nemovitostí. Dále je v této kapitole popsán vývoj cenového indexu nemovitostí českého a německého trhu a je charakterizována jejich současná podoba a historický vývoj. Druhá kapitola se zabývá úrokovou mírou a hypotečními úrokovými sazbami ČR a Německa. V poslední kapitole je analyzován vliv úrokových sazeb na cenový index nemovitostí HPI, který je podpořen analýzou dat kontrolních determinantů HDP, míry nezaměstnanosti a vývoje přirozené a migrační změny obyvatelstva.
Vedoucí práce: Ondřej Sankot
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses