Zotavování ubytovacích a stravovacích služeb po pandemii COVID-19 ve vybraných zemích EU - Nováková, Veronika (2022)
Diplomová práce se zabývá zotavováním ubytovacích a stravovacích služeb po pandemii COVID-19 ve vybraných zemích EU z hlediska podílu ubytovacích a stravovacích služeb na celkové zaměstnanosti. Dalším účelem práce je rešerše teoretických poznatků souvisejících se zadanou problematikou, srovnání statistických dat, jejich analýza a syntéza. V teoretické části práce jsou objasněny základní pojmy související se zaměstnaností v cestovním ruchu, ale i samotnou pandemií koronaviru. Vysvětleny jsou následující pojmy: řízení lidských zdrojů v ubytovacích a stravovacích zařízeních, krizový personální management, pracovní podmínky, bezpečnost práce a ochrana zdraví na pracovišti, specifika podnikání v cestovním ruchu, povaha zaměstnanosti v ubytovacích a stravovacích službách. Praktickou část představuje analýza statistických dat České republiky, Rakouska, Bavorska a Lombardie s ohledem na zaměstnanost celkovou i v sektoru NACE I, na počty nemocných a úmrtí s koronavirem. Analýza dat byla provedena pomocí tabulek, grafů a výpočtu korelačního koeficientu. Ze zpracovaných grafů je viditelná sezónní povaha zaměstnanosti v ubytovacích a stravovacích službách a to jak před pandemií, tak během ní. Bylo prokázáno, že zaměstnanost v odvětví souvisí s podílem cestovního ruchu na HDP státu a s inflací (souvislost s inflací nebyla prokázána pouze pro Rakousko). Počet zaměstnaných v sektoru NACE I zároveň souvisí s počtem hostů v HUZ počtem pracovních míst. Závěrem jsou jmenována opatření spojená s šířením nemoci COVID-19, která mají přímý vliv na zaměstnavatele i zaměstnance v ubytovacích a stravovacích službách. Z analýzy dat je patrné počínající zotavování ubytovacích a stravovacích služeb.