Fenomén uprchlictví : legalizace pobytu uprchlíků v Nizozemsku - Tolkacheva, Elizaveta (2022)
Tato práce je věnována tak dávnému fenoménu jako je uprchlictví. Především práce představuje historické počátky vývoje migrace, včetně vytvoření prvních organizací a prvních právních dokumentů týkajících se této oblasti. Velký důraz bude kladen také na moderní mezinárodní ochranu uprchlíků a vízový kodex, který je rovněž nedílnou součástí celého schengenského prostoru. V poslední části této práce bude uveden popis mezinárodní ochrany jedné ze zemí Evropské unie, tedy Nizozemska. V této poslední části bude podrobně rozebrán proces žádosti o azyl v Nizozemsku.