Transformace českého podniku do nízkouhlíkové ekonomiky - Zůbková, Aneta; Lisa, Aleš, 1956-; Kolínský, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Cílem diplomové práce je nalezení odpovědí na výzkumnou otázku, zda představuje nízkouhlíková ekonomika příležitost či hrozbu pro vybraný český podnik. Praktická část práce se zaměřuje na návrh způsobů, jakými lze dekarbonizaci ve vybraném podniku, působícím v cihlářském průmyslu provést. Práce se bude jednak snažit ukázat, do jaké míry umožňuje struktura podniku celkové emisní plyny snížit. Tyto výsledky budou porovnány s cíli Zelené dohody pro Evropu, tvořící hlavní pilíř dlouhodobé strategie EU, která usiluje o snížení emisní stopy o 55 % do roku 2030 a o dosažení klimatické neutrality do roku 2050. V závěrečné části bude provedena finanční analýza a zhodnocení, zda se podniku investice do snížení emisní stopy vyplatí i z hlediska financí. Vedle toho bude vypracována analýza současných dotačních programů, které by mohly část těchto nákladů financovat.
Vedoucí práce: Aleš Lisa
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses