Teória a prax uplatňovania koncepcie sociálnej zodpovednosti podnikov v námornej doprave - Gross, Bianca; Lisa, Aleš, 1956-; Kolínský, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Diplomová práca sa venuje koncepcii sociálnej zodpovednosti v námornej doprave, konkrétne dekarbonizácii priemyslu vo Fínsku a Nórsku. Teoretická časť práce sa venuje všeobecnej charakteristike námornej dopravy a jej deleniu a následne oboznamuje s jej dopadmi na životné prostredie, ako na znečistenie vody, tak aj ovzdušia. Na záver opisuje inštitucionálny rozmer priemyslu, a to priblížením činností Medzinárodnej námornej organizácie, ktorá v roku 2018 zverejnila stratégiu na zníženie skleníkových plynov, podľa ktorej sa jej členské štáty musia riadiť. Praktická časť je založená na komparácii troch kategórií nórskej a fínskej dekarbonizačnej stratégie – alternatívne palivá, prístavy a ekonomické regulácie. Iniciatívy týchto kategórií sú porovnané so súčasnými štúdiami a vzhľadom k tomu je dedukovaná ich efektívnosť so záverom, že Nórsko prevádza efektívnejšie kroky ohľadom zavedenia alternatívnych palív a ekonomickej regulácie priemyslu, Fínsko zase implementuje úspešné iniciatívy ohľadom managementu priemyslu.
Vedoucí práce: Aleš Lisa
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses