Vliv stárnutí populace v Japonsku na japonský trh práce a ekonomický růst - Čermáková, Tereza (2022)
Fenomén stárnutí populace ovlivňuje stále více států světa. V Japonsku, které se pyšní nejstarší populací na světě, je tento problém opravdu aktuální. První část bakalářské práce zkoumá vývoj ukazatelů, které v této rozvinuté zemi mohou ovlivňovat vývoj stárnoucí populace. Ve druhé kapitole se práce zaměřuje na japonský ekonomický růst a na identifikaci příčiny ekonomického růstu. Poslední část je věnována předpovědi budoucí hodnoty hrubého domácího produktu pro rok 2034 za znalosti předešlého vývoje populace starší 15 let a hrubého domácího produktu.