Monistická struktura akciové společnosti - Řeháková, Hana (2022)
Cílem mé diplomové práce je nalézt odpověď na otázku, zda může monistický systém vnitřní struktury akciové společnosti reprezentovat jednodušší a méně nákladný model řízení společnosti, který by mohl být užitečný a prospěšný především pro menší, rodinné společnosti. Dalším cílem mé diplomové práce je vyzkoumat, jaké jsou hlavní rozdíly mezi novou a starou právní úpravou v oblasti monistické struktury akciové společnosti. Ráda bych také nalezla odpověď na otázku, jaké jsou hlavní rozdíly v oblasti fungování monistického systému vnitřní struktury akciové společností podle francouzského obchodního práva ve srovnání s právem českým. Také bych ráda vyzkoumala, zda je povinná kodeterminace zaměstnanců při volbě členů správní rady v akciových společnostech s monistickou vnitřní organizační strukturou. V první části se stručně věnuji historii, vymezení základních pojmů a vymezení právního rámce fungování akciové společnosti. Ve druhé části analyzuji systém vnitřní struktury akciové společnosti, kde je rozebrán monistický a dualistický systém vnitřní organizační struktury akciové společnosti. Ve třetí, stěžejní části, je detailně analyzován monistický systém fungování akciové společnosti. Ve čtvrté části je uveden výsledek výzkumu v uplatňování monistického systému u konkrétní akciové společnosti, ověření naplňování stanovených zásad a právního rámce v praxi. Pátá část je věnována analýze systému vnitřní organizační struktury akciové společnosti ve Francii a komparaci s českým právním řádem. V poslední části mé diplomové práce je uvedeno shrnutí provedeného výzkumu a předmětu mé diplomové práce, zodpovězeny výzkumné otázky a potvrzeny nebo vyvráceny pracovní hypotézy