Posuzování bonity žadatele o spotřebitelský úvěr - Klose, Jana (2022)
Cílem bakalářské práce je představit metody, pomocí kterých banky hodnotí bonitu svých klientů, tedy schopnost splatit poskytnutý úvěr. Práce se zaměřuje na postupy banky při poskytování spotřebitelských úvěrů. V teoretické části práce je definován spotřebitelský úvěr, bankovní a nebankovní poskytovatelé a rizika, která bance vznikají při poskytování úvěrů, a to především úvěrové riziko. Dále je vysvětlen význam pojmu „bonita klienta“, způsoby jejího vyhodnocení a případného zlepšení pomocí zajišťovacích metod. V praktické části jsou srovnány metodiky pro poskytování spotřebitelských úvěrů dvou bankovních institucí a následná ukázka procesu „credit scoringu“ na sedmi fiktivních klientech. V závěru jsou tyto postupy a metody vyhodnoceny.