Smart Contracts - digitalizace jako nástroj pro snížení byrokracie - Mikeš, Filip (2022)
Bakalářská práce se věnuje fenoménu blockchain, respektive jeho funkcionalitě smart contracts (chytré smlouvy) a analyzuje jejich vliv na byrokratické prostředí. Čtenáři je nastíněna mimo jiné problematika digitalizace, nevýhoda byrokracie a podstata zmíněných pokrokových technologií. Práce zároveň obohacuje veřejnost o praktická užití blockchainu nad rámec evidence kryptoměn. Bakalářská práce nemá za cíl popsat termíny byrokracie a digitalizace detailně, nýbrž se zaměřuje na technologie blockchain a smart contract, kde pojmenovává konkrétní odvětví, která se nabízí k jejich adopci, a následně argumentuje, zda by digitalizace těchto odvětví skrze zmíněné technologie mohla vést k poklesu byrokratické zátěže.