Udržitelnost a taxonomie EU - Součková, Markéta (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá udržitelností a taxonomií EU. Zatímco pojem udržitelnost je veřejně známý pojem, taxonomie EU představuje pro většinu lidí spíše nový termín. Jedná se o nařízení Evropské unie, které rozděluje hospodářské aktivity podle toho, jak jsou šetrné k životnímu prostředí. Nařízení má také za cíl nasměrovat finanční prostředky na udržitelné projekty, přispět k dosažení klimatické neutrality a zlepšit transparentnost finančního trhu. V práci je zprvu představeno téma udržitelnosti a pojmy s touto oblastí související. Dále se práce týká taxonomie EU, udržitelných financí a environmentálních cílů Evropské unie. Poslední část je věnována automobilovému sektoru, který slouží jako konkrétní příklad, kde se projevuje vliv udržitelnosti a taxonomie EU. Primárním cílem práce je zmapovat koncept taxonomie EU. Zjistit, jaké změny toto nařízení představuje a jakých subjektů se dotkne. Vedlejším cílem je poté analýza dopadů udržitelnosti a taxonomie EU na automobilový sektor.