Udržitelnost a taxonomie EU - Součková, Markéta; Šaroch, Stanislav, 1970-; Kohut, Dominik; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá udržitelností a taxonomií EU. Zatímco pojem udržitelnost je veřejně známý pojem, taxonomie EU představuje pro většinu lidí spíše nový termín. Jedná se o nařízení Evropské unie, které rozděluje hospodářské aktivity podle toho, jak jsou šetrné k životnímu prostředí. Nařízení má také za cíl nasměrovat finanční prostředky na udržitelné projekty, přispět k dosažení klimatické neutrality a zlepšit transparentnost finančního trhu. V práci je zprvu představeno téma udržitelnosti a pojmy s touto oblastí související. Dále se práce týká taxonomie EU, udržitelných financí a environmentálních cílů Evropské unie. Poslední část je věnována automobilovému sektoru, který slouží jako konkrétní příklad, kde se projevuje vliv udržitelnosti a taxonomie EU. Primárním cílem práce je zmapovat koncept taxonomie EU. Zjistit, jaké změny toto nařízení představuje a jakých subjektů se dotkne. Vedlejším cílem je poté analýza dopadů udržitelnosti a taxonomie EU na automobilový sektor.
Vedoucí práce: Stanislav Šaroch
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses