Soudobá zahraniční politika Vietnamu - Dauová, Thanh Thao (2022)
Tématem této bakalářské práce je soudobá zahraniční politika Vietnamu. Cílem této bakalářské práce je zhodnotit soudobou zahraniční politiku Vietnamu a k jeho naplnění jsou v práci využity metody analýzy, deskripce a komparace. Práce je rozdělena do čtyř hlavních kapitol, přičemž první část je zaměřena na teoretická východiska zahraniční politiky jako takové. Druhá kapitola pojednává o Vietnamu ze stručného historického kontextu, přičemž je zde kladen důraz na koncept vietnamské státní suverenity a národního zájmu. Třetí nejrozsáhlejší část je věnována analýze zahraničně-politických vztahů Vietnamu, a to ve třech hlavních érách. Jedná se o koloniální éru a s tím spojené francouzsko-vietnamské vztahy, následuje období Vietnamské války, přičemž hlavní roli zde hrají vztahy Vietnamu s USA a v neposlední řadě je významná část věnována také soudobým čínsko-vietnamským vztahům. Poslední kapitola pojednává o předběžném shrnutí výzkumných výsledků, jedná se o shrnující sekci celé práce. Daný výzkum napomohl k zodpovězení vybrané výzkumné otázky a pomocí podrobné analýzy bylo na závěr možné identifikovat proměny vietnamské státní suverenity a v jak velké míře tyto proměny následně ovlivňovaly národní zájmy Vietnamu.