Role soft power v ruské politice vůči Ukrajině - Tkačenko, Vladislav (2022)
Hlavním tématem bakalářské práce je role soft power v ruské politice vůči Ukrajině. Cílem práce je na základě teorie soft power identifikovat a demonstrovat prvky této složky moci na případě ruského jednání vůči Ukrajině. Tato bakalářská práce je rozdělena na dvě části. V první části je představená teorie soft power, která tvoří teoretický rámec celé práce. Jsou vymezeny tři primární zdroje soft power: kultura, politické hodnoty, zahraniční politika. Druhá část aplikuje tuto teorii na ruskou soft na Ukrajině. Obecný kontext ruské soft power je představený pro pochopení možnosti a zdrojů Ruska. V RF se začínají uchylovat k problematice soft power po událostech barevných revolucí v postsovětském prostoru. Role ruské soft power na Ukrajině je zkoumána z hlediska kulturních a politických zdrojů. Politické zdroje vychází zejména z politické roviny konceptu ruského světa a osobnosti Vladimíra Putina. Kulturní zdroje ruské soft power vychází z ruského jazyka a ruské pravoslavné církve. Vliv ruské pravoslavné církve je pozorován na vlivu UPC – MP na území Ukrajiny, který je porovnán s vlivem UPC – KP a později Ukrajinské pravoslavné církve. Vliv ruského jazyka je prezentován na národnostním a jazykovém rozdělení Ukrajiny. Do roku 2014 byly pozorovány dílčí úspěchy ruské soft power, zejména v oblasti kulturních zdrojů, které však souvisely spíše s předchozí společnou historickou zkušeností. Se systematickým a vědomým používáním nástrojů soft power se začalo v RF velice pozdě. Kvůli nedostatečné atraktivitě v oblasti politických hodnot musela RF přistoupit v roce 2014 k použití hard power vůči Ukrajině. Ruská soft power na Ukrajině se potýkala s řadou problému, nakonec byla výrazně oslabena uchýlením RF k použití tvrdé složky moci.