Dopad greenwashingu fast-fashion reťazcov na nákupné správanie spotrebiteľov - Surová, Júlia (2022)
Diplomová práca upriamuje pozornosť na odvrátenú stránkou módneho priemyslu s detailným zameraním na koncept rýchlej módy (fast-fashion). Cielom práce je zistiť, aké má dopady greenwashing fast-fashion reťazcov na nákupné správanie spotrebiteľov. Prvá časť práce prináša dôležité teoretické základy potrebné k pochopeniu danej problematiky a vytvára základy pre empirická časť. Vymedzuje základné pojmy s predstavením konceptu CSR, jeho historický vývoj, princípy a prínosy aplikácie CSR stratégií do podnikovej praxe. Následne zaostruje pohľad na módny priemysel. Empirická časť práce predstavuje vybrané globálne známe módne reťazce ako H&M, Primark či módne značky pod záštitou spoločnosti Inditex group a ich diskutabilné iniciatívy smerom k spoločenskej zodpovednosti. Prináša kritický pohľad na fungovanie týchto fast-fashion reťazcov a rôzne kampane a marketingové stratégie, kedy odhaľuje možný greenwashing. V nadväznosti je predstavený výskumný projekt autora uskutočnený pomocou kvantitatívnych metód. Výskum je zameraný na cieľovú skupinu mladších generácií spotrebiteľov na trhu Českej republiky tj. Generácie Z a mladších milénialov. V závere práce sú analyzované kľúčové zistenia realizácie výskumu a odporúčania.