Internet věcí a jeho využití v pohostinství - Svoboda, Jan (2022)
Cílem této diplomové práce je zjistit, v jaké míře a jakým způsobem se Internet věcí využívá v restauračních a ubytovacích zařízeních, popsat hlavní klady a zápory Internetu věcí jak pro společnosti podnikající v daném odvětví, tak pro jeho koncové uživatele a možnosti uplatnění Internetu věcí pro konkrétní restaurační a ubytovací objekt. Neméně důležitým cílem práce je též vytvoření návrhu optimální varianty Internetu věcí. Úvodní teoretická část popisuje koncept Internetu věcí, jeho vývoj a historii, bezpečnost a také komunikační technologie a protokoly, jež Internet věcí využívá. V této části jsou uvedeny základní pojmy, princip fungování a představení hlavních funkcí. V další části jsou popsány hlavní možnosti využití Internetu věcí v restauračních a ubytovací zařízení v několika odvětvích. Praktická část práce se zabývá návrhem konceptu v konkrétním restauračním a ubytovacím zařízení, příkladem scénářů implementace a propojení různých funkcí. Popisuje také konečnou analýzu celkového provedení a shrnuje výhody a omezení.