Vliv monetární politiky na vznik spekulativních bublin na investičních trzích - Matoušková, Michaela; Málek, Jiří, 1953-; Dongres, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku zkoumání vztahu mezi monetární politikou a růstem cen aktiv na investičních trzích, konkrétně je zaměřena na kapitálový a realitní trh v České republice, Německu a akciový trh ve Spojených státech amerických. Jejím cílem je zjištění vztahu mezi nastavením hlavních úrokových sazeb ze strany centrálních bank a skrze transmisní mechanismus mezi cenami aktiv na investičních trzích. V diplomové práci je popsán princip měnové a makroobezřetnostní politiky, podstata a identifikace spekulativních bublin, dále jsou charakterizovány vybrané teoretické směry a vznik úvěrové bubliny. V poslední řadě se věnuji historii spekulativních bublin až po současnou situaci na trzích. V empirické části práce je využita vícenásobná lineární regrese u čtyř ekonometrických modelů, zaměřujících se na kapitálový a realitní trh v Německu a v České republice v období od roku 2008 do roku 2021 pomocí metody OLS, ARMA a opravené heteroskedasticity. Z ekonometrické analýzy docházím k závěru, že existuje negativní vztah mezi monetární politikou a cenami aktiv, jelikož ze všech ekonometrických modelů vyplývá, že pokud centrální banka sníží úrokové sazby v ekonomice, vzroste index cen nemovitostí a zkoumaný akciový index PX a DAX. Doplňkovou analýzou k empirické části práce je P/E analýza, na základě které docházím k závěru, že se kapitálový trh a zejména americké akcie jeví jako nadhodnocené, a to na příkladu akciového indexu S&P 500 o 46,98 %, oproti nastavenému fundamentu historického průměru valuačního ukazatele P/E.
Vedoucí práce: Jiří Málek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses