Paušální daň v ČR v komparaci s vybranými státy Evropy - Houšková, Jana (2022)
Diplomová práce je zaměřena na zhodnocení vnímání paušální daně živnostníky a drobnými podnikateli po jejím zavedení. Cílem je identifikovat přínosy a nedostatky paušální daně v České republice a analyzovat její rysy v rámci vybraných států Evropy. Zároveň si klade za cíl zjistit postoj ke změnám ve zdanění příjmů, které by mohly u paušální daně nastat. Pro výzkum jsou použity metody kvantitativní i kvalitativní. Porovnání paušální daně v rámci České republiky i v zemích Evropy je provedeno na základě platných zákonů a dalších legislativních norem platných pro rok 2021 v dané zemi. Dále jsou analyzována data, která byla získána na základě dotazníkového šetření. Získané výsledky jsou diskutovány a porovnány s dříve provedeným výzkumem. Výsledná data ukázala nejen významné odchylky mezi oběma výzkumy, ale i nepodpoření mnou navrhovaných změn u paušální daně např. zdanění příjmů v závislosti na kraji, ve kterém je činnost provozována. Závěr diplomové práce obsahuje zhodnocení výzkumu a shrnutí dosažených výsledků.