Optimalizace portfolia za různých měr rizika a rozdělení výnosů s využitím genetického algoritmu - Neugebauer, Jakub; Borovička, Adam; Beranová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
V modelech optimalizace portfolia je často předpokládáno normální rozdělení výnosů. V praxi je však tento předpoklad velmi často porušen, což má dopad na sledovanou míru rizika, potažmo na nalezené řešení. Diplomová práce se zabývá alternativními rozděleními vhodnými pro modelování výnosů a jejich potenciálním využití při optimalizaci portfolia. Dále je součástí práce rozbor různých měr rizika a jejich uplatnění v Markowitzově modelu. Tento model je v práci spolu s jeho předpokladem normálního rozdělení rozebrán a upraven o již existující varianty, které řeší porušení zmíněného předpokladu. Jádrem celé práce je pak zavedení genetického algoritmu, který nám dovolí v každém jeho kroku odhadnout rozdělení výnosů, na kterých můžeme vypočítat libovolnou statistiku, čímž potenciálně docílíme přesnějších výsledků oproti tradiční verzi Markowitzova modelu. Jsou zde ověřeny schopnosti genetického algoritmu řešit nelineární úlohy na skutečných datech výnosů akcií obchodovaných na českém a americkém trhu. Detailně je rozebrán vliv předpokládaného rozdělení na jednotlivé míry rizika. Na konci práce je sestaveno portfolio s komplexními, ale pro investory snadno interpretovatelnými podmínkami. Toto pak slouží jako možný návod pro investování, ale také jako důkaz schopnosti genetického algoritmu řešit složité optimalizační úlohy.
Vedoucí práce: Adam Borovička
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses