Prehľad typov dátových aktív pre správu metadát - Kuczik, Tamás; Palovská, Helena, 1959-; Cabalková, Anna; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Diplomová práca sa zaoberá vytvorením prehľadu typov dátových aktív podniku pre metadátové úložisko. Práca postupne rozoberá koncept a základné princípy metadát vo všeobecnosti, ich základné typy a najdôležitejšie metadátové štandardy. Následne sa práca zameriava na úvod do problematiky dôležitosti a využitia metadát v podnikoch, a diskutuje možnosti ich uloženia a hlavných používateľov metadát. Práca sa ďalej zaoberá Metadata Managementom. Diskutuje jeho ciele, prínosy a miesto v podniku, a následne rozoberá hlavné aktivity v tejto disciplíny. V krátkosti sú analyzované aj požiadavky na nástroje pre Metadata Management a analýza trhu s takýmito nástrojmi. Na základe nadobudnutých poznatkov ja vytvorený prehľad typov dátových aktív, ktorý má za účel identifikovať najdôležitejšie dátové aktíva podniku, o ktorých je účelné spravovať metadáta, tak aby toto riešenie prinášalo požadovanú pridanú hodnotu pre podnik.
Vedoucí práce: Helena Palovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses