Ekonomické a sociální dopady dlouhodobé migrace v období let 2010–2020 na státy EU se zaměřením na koronavirovou krizi - Drlík, Jaromír; Bednář, Milan, 1991-; Ševčíková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Bakalářská práce analyzuje ekonomické a sociální dopady dlouhodobé migrace do zemí Evropské unie. Teoretická část práce se zaměřuje na teorie migrace, integraci migrantů, ekonomické teorie trhů práce, dopady nezaměstnanosti a socioekonomické pojmy. Praktická část potvrzuje fungování vybraných teorií migrace v praxi na základě odborných výzkumů. Kapitola o integraci migrantů poukazuje na potíže s integrací určitých skupin migrantů a na nepříliš efektivní fungování integračních programů Evropské unie. Praktická část řeší také příčiny vyšší nezaměstnanosti občanů zemí mimo EU, které jsou zejména důsledkem nižšího vzdělání občanů zemí mimo EU. Nižší vzdělání se následně projevuje v častějším uplatnění na sekundárním trhu práce, což dokládají vybrané indikátory. Ekonomické teorie trhů práce vysvětlují zvýšenou nezaměstnanost občanů zemí mimo EU v období po finanční krizi z let 2008-2009 a na začátku koronavirové krize v Evropě v roce 2020. Byla potvrzena hypotéza, že postavení pracovníků s národností mimo země EU se na trhu práce zemí EU během koronavirové krize oproti pracovníkům s národností zemí EU zhoršilo. Vyšší nezaměstnanost má následně dopad na socioekonomické postavení občanů zemí mimo EU, kteří jsou vystaveni vyššímu riziku chudoby nebo sociálního vyloučení a představují pro země EU zátěž v podobě vyšších sociálních výdajů.
Vedoucí práce: Milan Bednář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses