Identifikace phishingových stránek - Frýba, Michal; Klíma, Tomáš; Kopřiva, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato diplomová práce řeší problematiku phishingu a možnosti detekce podvodných stránek s využitím favicon. Práce si klade tři základní cíle. Prvním cílem bylo poskytnout čtenáři přehled o problematice, a to především pomocí přístupu know-your-enemy, tedy z pohledu aktérů hrozeb. Vzhledem k tomu, že je phishing multidisciplinární problém, bylo druhým cílem práce pokusit se nalézt odpověď na otázku "Proč je phishing tak úspěšný?" a odůvodnit ji především dostupnými poznatky z oblastí kognitivních věd, psychologie a neurověd. Poslední a hlavní cíl práce je prozkoumat možnosti detekce podvodných stránek na internetu pomocí favicon. Představena je teorie a současný stav poznání, na které navazuje návrh metody, která využívá nově dostupné možnosti posledních několika let. Na návrh metody navazuje vývoj nástroje v programovacím jazyce Python, který si dává za úkol otestovat využitelnost metody v praxi. Po testování a analýze výsledků bylo prokázáno, že nástroj je schopen nalézt podvodné webové stránky, na které, na základě jejich reputace nebo přítomnosti ve phishingových databázích, webové prohlížeče prozatím neupozorňují. Nástroj kromě analýzy zdrojového HTML kódu stránky využívá také data ze systému doménových jmen, databázi o majitelích internetových domén a IP adres a v neposlední řadě základní metody zpracování obrazu pro určení podobnosti podvodných klonů a legitimních webových stránek. Přínos práce spočívá především v poskytnutí uceleného přehledu o problematice phishingu pojatou pohledem útočníka a návrhu metody pro vyhledávání a detekci podvodných phishingových stránek na internetu pomocí favicon následované ověřením její možné použitelnosti v praxi.
Vedoucí práce: Tomáš Klíma
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses