Vývoj programu určeného k analýze formátování diplomových a bakalářských prací - Hulík, Marek (2022)
Cílem této diplomové práce je vytvořit aplikaci, která bude schopná analyzovat co největší část formátování bakalářských a diplomových prací definovaných FIS VŠE. Práce se postupně zabývá třemi analýzami, které jsou předpokladem pro vývoj aplikace. První analýza se věnuje definici formátování na FIS, druhá podrobně rozebírá, jak funguje dokument uložený ve formátu .docx, a jaké jsou jeho hlavní soubory a elementy, ve kterých jsou uchovány podstatné informace. Kombinací těchto dvou analýz pak dochází ke třetí, jenž má za úkol určit možné kontroly, které by šly zautomatizovat za pomoci vyvíjené aplikace. Na základě analýz je následně vyvíjen samotný program. Základní funkcionalita programu je popsaná v závěrečné kapitole, včetně přehledu obrazovek, popisu hlavních metod, které vykonávají jednotlivé kontroly, a komplikací, na které se při vývoji narazilo. Na závěr je program doporučen jako pomůcka ke kontrole formátování, kterou ale nenahrazuje v její plné podobě, neboť stále existuje mnoho faktorů, které zkontrolovat nedokáže, a neměl by tedy plně substituovat i manuální kontrolu textu studentem, případně fakultou.