DCF model a operativní leasingy po implementaci IFRS 16 - Rosický, Ondřej; Šmídová, Radana, 1977-; Heršálek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Standard IFRS 16 je výraznou změnou v účtování o leasinzích, tento standard má vliv na finanční ukazatele společnosti jako je nárůst EBITDA a dluhu. Již před IFRS 16 byly při oceňování podniků dříve navrženy dvě metody (Full Adjustmen Method a Approximation Method), které upravují DCF Entity model a kapitalizují leasingy. V této práci je zkoumáno, zda se hodnoty společnosti pomocí těchto metod liší od výpočtu při nekapitalizování leasingu a zda IFRS 16 napomáhá „správnému“ postupu při ocenění. Hodnota společnosti je porovnána u výše vybraných postupů a dále také u úprav, které jsou úmyslně chybné ve snaze poukázat na výši potenciální chyby. Jednotlivé výsledky jsou porovnány v závislosti na proměnných jako je podíl leasingů na tržbách, náklady na cizí kapitál, marže a růst tržeb. Z výsledků vychází, že obě metody navržených úprav se shodují s postupem vycházejícím z IFRS 16. Naopak metoda, kdy nedochází ke kapitalizaci leasingů, hodnotu společnosti většinou podhodnocuje. U úmyslně chybných metod dochází k tomu, že pro jednotlivé hodnoty proměnných se více či méně hodnoty liší od „správného“ ocenění, a proto by tyto úpravy neměly být opomenuty.
Vedoucí práce: Radana Šmídová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses