Analýza daňového paušálního režimu v ČR - Šmíd, Marek (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá novelou zákona o daních z příjmů, která na počátku roku 2021 zavedla paušální režim. Cílem bylo provést analýzu výhodnosti paušálního režimu z pohledu daňových poplatníků a navrhnout změny vedoucí k vyšší využitelnosti. K tomu byl použit mikroekonomický přístup s modelováním odvodové povinnosti. Z výsledků vyplývá, že paušální daň je výhodná až pro 45 tisíc poplatníků, kteří mohou potenciálně ušetřit až 115 tisíc korun ročně. Naopak zhruba 341 tisíc poplatníků by si na paušální dani připlácelo přes 6 tisíc korun za rok a většina z nich do paušálního režimu nevstoupila. V závěrečné kapitole je formulován návrh, který odstraňuje zvýhodňování bezdětných poplatníků a potenciálně zvyšuje využití paušálního režimu.