3D problém obchodního cestujícího - heuristiky a metaheuristiky - Vávra, Vojtěch (2022)
Tato práce se zabývá především problémem obchodního cestujícího ve 3D prostoru. V úvodní části je uvedeno definování problému a rešerše literatury. V teoretické části jsou definovány metody a algoritmy, kterými lze řešit formulovaný problém. Při řešení problému jsou uvedeny metody exaktní, heuristické a metaheuristické. V experimentální části byly implementovány vybrané heuristické a metaheuristické metody v prostředí jazyka R i s několika doplňky, jako je například vizualizace řešení. V rámci vyhodnocení jsou metody porovnávány mezi sebou a nejlepší doporučeny podle výpočetního času i hodnoty účelové funkce k řešení uvedeného problému.