3D problém obchodního cestujícího - heuristiky a metaheuristiky - Vávra, Vojtěch; Jablonský, Josef, 1955-; Pelikán, Jan, 1943-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato práce se zabývá především problémem obchodního cestujícího ve 3D prostoru. V úvodní části je uvedeno definování problému a rešerše literatury. V teoretické části jsou definovány metody a algoritmy, kterými lze řešit formulovaný problém. Při řešení problému jsou uvedeny metody exaktní, heuristické a metaheuristické. V experimentální části byly implementovány vybrané heuristické a metaheuristické metody v prostředí jazyka R i s několika doplňky, jako je například vizualizace řešení. V rámci vyhodnocení jsou metody porovnávány mezi sebou a nejlepší doporučeny podle výpočetního času i hodnoty účelové funkce k řešení uvedeného problému.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses