Ako domácnosti sporia a investujú : úloha úspor a pôžičiek – komparácia domácností v Českej a Slovenskej republike v rokoch 2009-2020 - Šimonová, Lea; Soukup, Jindřich, 1955-; Koľveková, Gabriela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Cieľom bakalárskej práce je komparácia finančného správania domácností v Českej a Slovenskej republike a ich analýza na základe stanovených hypotéz. V teoretickej časti sú analyzované vybrané teórie vysvetľujúce výšku príjmu, spotreby a úspor domácností a faktory, ktoré na tieto ukazovatele vplývajú. V praktickej časti je analyzovaný čistý disponibilný príjem, zdroje príjmu domácností celkom, spotreba, úspory, zadlženosť, majetok domácností a jeho rozdelenie. Sleduje sa vývoj finančných aktív, finančných pasív a čistého prírastku domácností, ktorý znázorňuje vývoj bohatstva. Pre zber dát boli využité webové stránky Českého štatistického úradu, Českej národnej banky, Štatistického úradu Slovenskej republiky a Národnej banky Slovenska. Pre štatistické výpočty a grafické znázornenia boli využité programy Excel a EViews 12 SV. Komparácia oboch krajín ukázala významne vyššiu zadlženosť a nízku schopnosť tvorby úspor u slovenských domácností.
Vedoucí práce: Jindřich Soukup
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses