Aplikace pokročilé datové analytiky v prostředí e–commerce společnosti - Novotný, Pavel (2022)
Tato diplomová práce se zabývá pokročilou datovou analytikou v e-commerce oblasti. V dnešní době mají e-commerce společnosti k dispozici velké množství dat z různých datových zdrojů s potenciálem využít tato data pro svou konkurenční výhodu. Cílem této práce je tedy vytvořit doporučovací systém pro cross-selling pomocí item-based collaborative filtering metody, s využitím dat od konkrétní e-commerce společnosti. Tento model by pak mohl být následně nasazen v produkčním prostředí dané společnosti. V první fázi je provedena shluková analýza na základě RFM segmentačních proměnných pomocí metody k-means pro k = 5. Následně je jednotlivě na získaných segmentech aplikován doporučovací systém. Doporučení jsou generována na úrovni produktových kategorií, přičemž v rámci každé doporučené kategorie je jako finální výstup systému zvolen její nejprodávanější produkt. Počet top-N doporučení lze zvolit jako parametr. Dle výsledků evaluace u 45,4 % zákazníků z validační skupiny byla doporučena alespoň 1 kategorie správně. S ohledem na řídkost dat matice uživatelů a položek by mohl být proveden další výzkum za účelem optimalizace dalších pravidel mapování produktů k doporučeným kategoriím vedle použitých nejprodávanějších produktů, aby se minimalizoval pozorovaný long tail efekt.