Analýza dotazníkových dat o prekaritě v českém podnikání : porovnání výsledků SEM a LRM - Janebová, Anežka; Zouhar, Jan, 1982-; Frýd, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Diplomová práce představuje jednu z prvních analýz dat sesbíraných v rámci projektu Prekarita jako reálná zkušenost sebezaměstnaných a mikropodniků, podporovaného TA ČR. Empirickým cílem práce je prvotní očištění, úprava a agregace dat, následně pak odhad pomocí lineární regrese a modelů strukturálních rovnic za účelem zjištění vlivu různých faktorů na prekérní aspekty podnikání, jimiž jsou například oblast financí, strach z udržitelnosti podnikání, ale také dopad koronavirové pandemie na ekonomickou činnost. Důraz je kladen především na odlišnost nejistoty a spokojenosti sebezaměstnaných na základě pohlaví. Analýza zjišťuje statisticky významný výraznější dopad prekarity na ženy oproti mužům u většiny měřených faktorů. Dále je sledován rozdíl mezi prekaritou spojednou s novými podnikatelskými aktivitami, zahájenými po roce 2018, oproti dlouhodobě zaběhlým. Zde se ukázal významný rozdíl především u proměnné sledující strach z budoucnosti podnikání, který dle očekávání více pociťují právě začínající podnikatelé. Z metodologického hlediska práce porovnává výsledky dle použité statistické metody. Bylo zjištěno, že jsou výsledky obou sledovaných metod srovnatelné, v mnoha případech se ukazuje identický vliv faktorů na dané aspekty prekarity. Na základě provedených porovnání lze pro účely následných analýz výzkumného projektu učinit závěr, že je možné využít jednodušších regresních technik, aniž by byly ovlivněny výsledky
Vedoucí práce: Jan Zouhar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses