Prostředí pro výuku programování prostřednictvím návrhu virtuálních robotů - Pavlů, Vojtěch (2022)
Záměrem této práce je zanalyzovat současný stav poznání a na základě něho vyvinout pomůcku pro výuku programování v jazyce Python, jejímž cílem je podpora pedagogického působení pomocí prostředí pro programování robotů. Samotnému vývoji řešení předchází analýza existujících řešení, jichž se historicky používalo pro výuku programování napříč různými programovacími jazyky a paradigmaty. V této fázi se autor zaměřil především na kategorizaci a seskupení nalezených pomůcek, popis významných aspektů daných didaktických nástrojů a na způsob realizace s cílem vybrat důležité rysy, které by mělo navrhované řešení mít a umožňovat tak moderní, efektivní a zábavnou výuku programování. V návaznosti na tuto analýzu bylo vyvinuto na základě formulovaných požadavků nové prostředí se zaměřením na výuku programovacího jazyka Python. Pomocí tohoto rozšiřitelného prostředí lze implementovat programy pro virtuální roboty, které lze v široké škále testovat co do správnosti a míry naplnění zadaných požadavků. V další části práce byla navržena sada vzorových úloh, díky kterým lze toto navržené prostředí použít přímo ve výuce jazyka. Tyto úlohy slouží k podpoře cvičení teoretického výkladu daného programovacího jazyka.