Využívání greenwashingu ve fast fashion - Vandasová, Tereza (2022)
S rostoucím zájmem o ekologii a udržitelnost, roste i počet společností, které se chtějí jen svézt na vlně zájmu spotřebitelů a ve skutečnosti na své produkci nic nezměnit. K propagaci svých výrobků tyto společnosti využívají tzv. greenwashing. S vysokým podílem na celkovém znečištění planety tato praktika není cizí módnímu odvětví fast fashion. Cílem této práce bylo zjistit, jaké je povědomí o využívání greenwashingu mezi spotřebiteli fast fashion a zda udržitelnost hraje roli během rozhodovacího procesu o nákupu. Data pro výzkum byla shromážděna pomocí dotazníkového šetření. Do výzkumu se zapojilo 241 respondentů, 15 respondentů bylo vyřazeno pro nesplnění podmínek pro účast ve výzkumu. Cílovou skupinou výzkumu byli studenti. Bylo zjištěno, že povědomí o využívání greenwashingu je nízké, roste však se vzděláním spotřebielů. I přesto, že bylo zjištěno, že udržitelnost je pro spotřebitele důležitá, při rozhodovacím procesu není klíčovým faktorem. Klíčem pro rozpoznání greenwashingu je vzdělávání spotřebitelů, a pak aktivní zájem samotných spotřebitelů jako například zjišťování a ověřování informací.