Způsoby snížení vlivu provozu datových center na životní prostředí - Meshkov, Ilia (2022)
Tato bakalářská práce řeší způsoby, jak snížit spotřebu energie datových center a také jak zmírnit celkový dopad na životní prostředí. Při řešení byly použity různé zdroje informací a interní dokumenty společnosti VSHosting. Cílem této práce byla analýza spotřeby datových center a prezentace přínosů nových technologií používaných ke snížení dopadu spotřeby energie, a zároveň zmírnění dopadu na životní prostředí. Toho bylo dosaženo vývojem modulárního řešení pro snížení spotřeby energie na příkladu konkrétního datového centra v České republice. Hlavním zjištěním je, že modernizace výpočetní techniky významně snižuje celkové náklady na spotřebu energie a také zmírňuje dopad provozu datového centra na životní prostředí. Taková modernizace je nedílnou součástí moderního datového centra, které si chce udržet konkurenceschopnost tváří v tvář rostoucím cenám energie a globálním ekologickým trendům.