Způsoby snížení vlivu provozu datových center na životní prostředí - Meshkov, Ilia; Sklenák, Vilém, 1963-; Palovský, Radomír, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato bakalářská práce řeší způsoby, jak snížit spotřebu energie datových center a také jak zmírnit celkový dopad na životní prostředí. Při řešení byly použity různé zdroje informací a interní dokumenty společnosti VSHosting. Cílem této práce byla analýza spotřeby datových center a prezentace přínosů nových technologií používaných ke snížení dopadu spotřeby energie, a zároveň zmírnění dopadu na životní prostředí. Toho bylo dosaženo vývojem modulárního řešení pro snížení spotřeby energie na příkladu konkrétního datového centra v České republice. Hlavním zjištěním je, že modernizace výpočetní techniky významně snižuje celkové náklady na spotřebu energie a také zmírňuje dopad provozu datového centra na životní prostředí. Taková modernizace je nedílnou součástí moderního datového centra, které si chce udržet konkurenceschopnost tváří v tvář rostoucím cenám energie a globálním ekologickým trendům.
Vedoucí práce: Vilém Sklenák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses