Návrh a implementace Business Intelligence řešení v obchodní společnosti - Skyvová, Kristýna; Šedivá, Zuzana, 1961-; Břešťan, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Cílem této diplomové práce je navrhnout a implementovat Business Intelligence řešení, a to ve formě reportingu, pro interní využití v rámci specifické obchodní společnosti. Účelem tohoto řešení je zefektivnění procesu kontroly výkonnosti a efektivity oblasti obchodu jedné z divizí této společnosti v průběhu fiskálního roku. V práci je nejprve uvedena motivace ke zpracování projektu – jeho business zadání, které se věnuje nejen prostředí společnosti, ale také hlavním problémům výchozího stavu, které by dodané řešení mělo adresovat. Následuje popis datového zadání projektu, v rámci kterého jsou identifikovány veškeré zdrojové systémy a nastoleny otázky, které bude nutné ve vztahu k implementaci řešení zodpovědět. Definovány jsou i základní technické požadavky na řešení. Práce dále popisuje implementaci řešení v rámci fázového přístupu, a to od získání dat, přes jejich transformaci, až po následnou vizualizaci v podobě dashboardu, a to za využití nástroje Power BI Desktop. V rámci kapitoly 3.3 je popsána distribuce řešení koncovým uživatelům. Pokračování projektu se poté věnuje kapitola 4, ve které je detailně rozebrán proces konsolidace datového modelu, výběr vhodného nástroje pro tento proces a klíčové cíle tohoto procesu. Součástí závěru práce je zhodnocení dosažení vytyčených cílů práce i popis dalšího rozvoje projektu.
Vedoucí práce: Zuzana Šedivá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses