Další vzdělávání jako prostředek managementu v sociálních službách - Ježková Petrů, Gabriela (2022)
Předložená disertační práce se zabývá managementem dalšího vzdělávání v sociálních službách. Předmětem výzkumu je další vzdělávání v sociálních službách se zaměřením na oblast metod a forem vzdělávání, hodnocení dalšího vzdělávání a odborné a sociální kompetence. Sociální služby jsou oblastí, která musí reagovat na změny ve společnosti a požadavky zasažených skupin obyvatelstva nebo jednotlivců. Další vzdělávání, které je v této oblasti povinné ze zákona, je prostředkem k zajištění udržení a rozšiřování kompetencí. Tato práce si klade za cíl proniknout do hloubky tématu a zjistit, které faktory oblast dalšího vzdělávání v sociálních službách ovlivňují a navrhnout schémata pro oblast managementu lidských zdrojů, zejména oblast vzdělávání pracovníků. V rámci výzkumného šetření byl proveden kvalitativní a kvantitativní výzkum. V rámci kvalitativního výzkumu byla provedena případová studie, která umožnila proniknout do hloubky celého problému a identifikovat oblasti, které byly dále zkoumány prostřednictvím výzkumu kvantitativního s využitím dotazníkového šetření. Uvedenými oblastmi jsou metody a formy vzdělávání, hodnocení dalšího vzdělávání a oblast kompetencí. Zkoumaná oblast je podložena teoretickým rámcem, který je založen na rešerši nejvýznamnějších tuzemských a zahraničních publikovaných zdrojů a zároveň zachycuje významné a relevantní výzkumné studie a články publikované v databázích WOS a Scopus. Kvalitativní výzkum byl proveden výzkumnou metodou případové studie v organizaci poskytující sociální služby. V rámci případové studie bylo provedeno hloubkové interview a zúčastněné pozorování. Výsledky umožnily zpracovat zakotvenou teorii a identifikovat tři oblasti pro kvalitativní výzkum. V rámci kvantitativního výzkumu bylo provedeno dotazníkové šet