Další vzdělávání jako prostředek managementu v sociálních službách - Ježková Petrů, Gabriela; Hejda, Jan, 1955-; Krpálek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2022)
Předložená disertační práce se zabývá managementem dalšího vzdělávání v sociálních službách. Předmětem výzkumu je další vzdělávání v sociálních službách se zaměřením na oblast metod a forem vzdělávání, hodnocení dalšího vzdělávání a odborné a sociální kompetence. Sociální služby jsou oblastí, která musí reagovat na změny ve společnosti a požadavky zasažených skupin obyvatelstva nebo jednotlivců. Další vzdělávání, které je v této oblasti povinné ze zákona, je prostředkem k zajištění udržení a rozšiřování kompetencí. Tato práce si klade za cíl proniknout do hloubky tématu a zjistit, které faktory oblast dalšího vzdělávání v sociálních službách ovlivňují a navrhnout schémata pro oblast managementu lidských zdrojů, zejména oblast vzdělávání pracovníků. V rámci výzkumného šetření byl proveden kvalitativní a kvantitativní výzkum. V rámci kvalitativního výzkumu byla provedena případová studie, která umožnila proniknout do hloubky celého problému a identifikovat oblasti, které byly dále zkoumány prostřednictvím výzkumu kvantitativního s využitím dotazníkového šetření. Uvedenými oblastmi jsou metody a formy vzdělávání, hodnocení dalšího vzdělávání a oblast kompetencí. Zkoumaná oblast je podložena teoretickým rámcem, který je založen na rešerši nejvýznamnějších tuzemských a zahraničních publikovaných zdrojů a zároveň zachycuje významné a relevantní výzkumné studie a články publikované v databázích WOS a Scopus. Kvalitativní výzkum byl proveden výzkumnou metodou případové studie v organizaci poskytující sociální služby. V rámci případové studie bylo provedeno hloubkové interview a zúčastněné pozorování. Výsledky umožnily zpracovat zakotvenou teorii a identifikovat tři oblasti pro kvalitativní výzkum. V rámci kvantitativního výzkumu bylo provedeno dotazníkové šet
Výsledky kvantitativního výzkumu přispěly k ověření vztahů a závislostí výzkumných proměnných stanovených v jednotlivých oblastech. Výsledky faktorové analýzy umožnily stanovit kombinaci vzdělávacích metod a forem s ohledem na cíle vzdělávání, kombinace nástrojů hodnocení a kombinace odborných a sociálních kompetencí. Výsledky byly podkladem pro formulování doporučení a závěrů pro oblast dalšího vzdělávání v sociálních službách, které byly ověřeny v rámci evidence a validace schémat.
Vedoucí práce: Jan Hejda
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor disert. práce]; disertace; dissertations