Leasing z pohledu nájemce v komparaci českých účetních předpisů a IFRS - Janečková, Monika (2022)
Bakalářská práce je zaměřena na srovnání účtování a vykazování leasingu z pohledu nájemce podle českých účetních předpisů a IFRS, konkrétně IFRS 16. První část práce je věnována teoretické stránce. Nejdříve je probrána leasingová smlouva a následně jsou uvedeny a popsány druhy leasingu. Dále jsou vysvětleny jednotlivé pojmy týkající se leasingu, které jsou nezbytné k následnému pochopení účtování. Následně je ukázán teoretický postup účtování podle obou přístupů. V praktické části práce je demonstrován postup účtování dle českých účetních předpisů a IFRS již na skutečné leasingové smlouvě. V závěru jsou shrnuty rozdíly a zároveň společné znaky jednotlivých přístupů.