Monitoring a testovanie databázových štruktúr Business Intelligence systémov - Dupkala, Michal (2022)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou testovania a monitoringu Business Intelligence systémov a vznikla ako výsledok odbornej stáže vo firme Solitea. Jedná sa českú spoločnosť, ktorej činnosť zahŕňa taktiež poskytovanie infraštruktúry, platformy, aplikácií a nástrojov pre riešenia BI požiadaviek svojich klientov. Hlavným cieľom práce je vývoj a implementácia nástroja na automatizovanú kontrolu databázových štruktúr týchto BI riešení. Vývoj tohto programu predstavuje taktiež hlavný prínos práce. Práca je rozdelená do dvoch logických celkov. Nástroj je opísaný najprv z pohľadu biznisovej potreby, kde je priblížený kontext, v ktorom vznikol. Následne je v práci opísaná technická dokumentácia, spôsob fungovania programu a nakoniec je nástroj rozobraný z užívateľského pohľadu - možnosti jeho používania a limitácie. V neposlednom rade práca poukazuje na nedostatky programu, možnosti ako ich napraviť a výhľad do budúcna v rámci možnosti rozšírenia. Čiastočným cieľom práce je podať teoretický rámec pre zasadanie nástroja do kontextu BI a testovania softwaru. Úvodné kapitoly práce sú venované systémom riadenia báze dát, Business Intelligence systémom, jeho komponentom a v akej forme do nich databázy spadajú. Tretia kapitola sa venuje testovaniu softwaru, jeho potrebe, automatizácii takéhoto procesu a detailnejšie sa sústreďuje na možnosti automatizovaného testovania BI riešení.