Vývoj řešení pro měření datové gramotnosti - Chalupová, Hana; Smolníková, Markéta; Potančok, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Diplomová práce Vývoj řešení pro měření datové gramotnosti se zabývá návrhem a implementací softwarového řešení pro společný výzkumný projekt Vysoké školy ekonomické a University of California Berkeley Indikátor datové gramotnosti. Hlavním cílem je navrhnout a implementovat komplexní řešení, které je schopné měřit a vyhodnocovat datovou gramotnost respondentů. Řešení umožňuje respondentovi absolvovat testovací dotazník datové gramotnosti. Jeho odpovědi jsou vyhodnoceny v souladu s definovanou metodikou a respondentovi je zaslán komplexní report s výsledky jeho testování včetně doporučení dalšího vzdělávání. Pro naplnění hlavního cíle bylo potřeba analyzovat požadavky zadavatele, navrhnout architekturu řešení, vyvinout a implementovat komplexní řešení, ověřit funkčnost řešení a validovat řešení se zadavatelem. Práce se skládá z pěti hlavních kapitol, ve kterých je upřesněna podoba řešení se zadavatelem, postupně je podrobně analyzována a převedena do technických požadavků tak, aby mohl být vyvozen architektonický návrh. V návrhu jsou popsány jednotlivé komponenty řešení a důvody jejich výběru. Během implementace jsou jednotlivé komponenty vyvíjeny a integrovány tak, aby byla dosažena funkčnost celého řešení, které je podrobeno pilotnímu provozu. Během vývoje a testování jsou identifikovány problémy, které vedou k přepracování architektonického návrhu. Tyto změny zefektivňují rychlost zpracování dat a generování výsledků testování. V závěru práce je úspěšně validována konečná podoba řešení v souladu s technickým provedením a businessovými požadavky zadavatele.
Vedoucí práce: Markéta Smolníková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses