Analýza dopadů politiky zaměstnanosti federální vlády USA v 60. letech 20. století - Drulák, Matouš (2022)
Bakalářská práce se věnuje analýze a zhodnocení dopadů politik zaměstnanosti prezidenta Kennedyho a následně Johnsonovy administrativy. V teoretické části jsou nejprve vysvětleny základní pojmy týkající se politiky zaměstnanosti a nezaměstnanosti a poté jsou prezentována jednotlivá opatření administrativ obou prezidentů. V praktické části je pak představena analýza trhu práce za účelem testování hlavní hypotézy ve znění: opatření politiky zaměstnanosti federální vlády v 60. letech 20. století měla pozitivní dopad na vybrané ukazatele trhu práce ve sledovaném období. Na základě strukturálního rozboru jednotlivých ukazatelů podle pohlaví, rasy a věku se hlavní hypotézu podařilo částečně verifikovat. S výjimkou žen zaznamenaly ostatní ohrožené skupiny na trhu práce (mladí jedinci, Afroameričané a ostatní rasové menšiny) pozitivní vývoj ve většině sledovaných ukazatelů v komparaci s jejich referenčními skupinami (starší jedinci a běloši). Rovněž jsou analýze podrobeny ukazatele vzdělanosti a chudoby, jejichž vývoj souvisel s dopady politiky zaměstnanosti. Z práce vyplývá, že opatření federální vlády přispěla ke snížení míry chudoby. Přidanou hodnotou této práce je především autorův výzkum doplněný o vlastní statistické výpočty.