Aplikace na analýzu dat sportovní skupiny s využitím protokolu BLE a senzorů s vlastní pamětí - Novotný, Pavel (2022)
Diplomová práce se věnuje analýze technologií, návrhu, a především implementaci aplikace pro analýzu dat sportovní skupiny za využití protokolu BLE a senzorů s vlastní pamětí. V prvních částech se práce zaměřuje na analýzu vhodných technologií, metodik a návrhu uživatelského rozhraní, datové vrstvy a funkcí aplikace. Poslední část je věnována implementaci samotné, jejímu popisu s ukázkami kódu a snímky obrazovky z konečné implementace. Během analýzy bylo zjištěno, že v podstatě neexistuje aplikace, která by paralelně snímala data z více senzorů za využití jejich vlastní paměti. Tato technologie umožňuje snímat tepovou frekvenci cílové osoby bez nutnosti neustálého připojení senzoru a aplikace samotné. Aplikace cílí na tuto mezeru na trhu a zúročuje možnost kooperace senzorů s vlastní pamětí a aplikace na mobilním telefonu. V návrhové části byla zvolena platforma Android, jazyk Kotlin a pro uživatelské rozhraní a datovou vrstvu knihovny Jetpack Compose a Room. Tyto klíčové technologie a knihovny umožnily vytvoření moderní aplikace pro platformu Android, která paralelně komunikuje přes protokol BLE s více senzory tepové frekvence a snímá veškeré jimi naměřené hodnoty. Po ukončení aktivity jsou data persistentně uložena do databáze a ve statistické sekci aplikace je možné analyzovat naměřené hodnoty pro jednotlivé sportovce i týmové aktivity. Aplikace umožňuje komplexní správu senzorů tepové frekvence a uživatelů s jednoduchou intuitivní obsluhou. Přes všechny překážky bylo dosaženo první verze aplikace vydané na hlavním internetovém tržišti pro platformu Android Google Play. Na konci práce byly identifikovány budoucí kroky, aby aplikace jako produkt splňovala všechny moderní standardy, tedy například serverovou část a implementaci zrcadlové aplikace pro platformu iOS.