Sociální příspěvek na bydlení v ČR - Cenková, Zuzana (2009)
Základem této práce je popis vývoje příspěvku na bydlení v České republice a zjištění odlišností příspěvku v České republice a vybraných zemích EU. Rozdíly mohou sloužit jako inspirace pro tvůrce systému příspěvku na bydlení v České republice. Teoretická část práce seznamuje s obecnými důvody zavedení příspěvku, kterým je i deregulace nájemného a se zavedením a vývojem příspěvku na bydlení v České republice. V praktické části práce je provedena modelace výpočtu výše příspěvku pro průměrnou rodinu v České republice a šetření v domácnostech pobírajících příspěvek. Modelace ukazuje, že průměrná rodina ve stanoveném časovém období většinou nemá na příspěvek nárok. Následuje stanovení rozdílů mezi příspěvkem v České republice a zeměmi EU. Ukazuje se, že důležitým kritériem pro získání příspěvku jsou skutečné náklady na bydlení společně s dalšími podmínkami, které nejsou vždy v České republice použity.